Gaslighting is een vorm van manipulatie

Gaslighting is een vorm van misbruik die nogal eens worden ingezet door narcisten. Als je het letterlijk uit het Engels vertaald, betekent het:

Een vorm van geestelijke mishandeling waarbij onjuiste informatie wordt verstrekt met de intentie om slachtoffers te laten twijfelen aan hun eigen geheugen, waarneming en gezond verstand.

Situaties kunnen variëren van ontkenning door de narcist tot vreemde gebeurtenissen door de dader met als bedoeling het slachtoffer te desoriënteren. Daardoor raak je in verwarring.

Een voorbeeld. Je partner een narcist mishandeld je lichamelijk, en zegt daarop., moeten we nou zo met elkaar omgaan, alsof het van jou uitgaat. Moet je nou zo met mij omgaan en ik met jou. Is dat nou een huwelijk. Dan zou het toch veel beter zijn als we uit elkaar gaan, ja, eigenlijk heb je wel gelijk zeg jij, jij zet uiteindelijk de echtscheiding in. Even later hoor je dat Hij er met een andere vrouw vandoor is gegaan. En jij zit met de brokken want jij hebt de echtscheiding besloten, en hij komt er mee weg, en kan zeggen tegen een ander, mijn vrouw is bij mij weg en wilde niet meer. Zei is de echtscheiding zelf begonnen. Op deze manier probeert hij je te laten twijfelen aan jezelf en je eigen waarnemingsvermogen. En vervolgens zichzelf vrij te pleiten. Je kunt dan enorm gaan twijfelen aan jezelf. Heb ik het dan allemaal niet goed gezien. Hoe onzekerder, kleiner en afhankelijker jij wordt van hem, hoe sterker en groter hij zich zal voelen. Dit gebeurt, omdat de narcist zelf in wezen degene is die onzeker en afhankelijk is van anderen. Vergeet niet dat de narcist een heel diep minderwaardigheidscomplex heeft omdat hij geen "echt zelf" heeft.